Topic outline

  • Flippa klassrummet

    inspelning

    Välkommen till kursen om att flippa klassrummet!

    Att flippa klassrummet är ett sätt att öka samverkan och individuell tid mellan elever och pedagog. I denna kurs får du lära dig olika sätt att spela in genomgångar och att publicera dem på nätet.

    Målgrupp: Pedagoger från förskolan till gymnasiet
    Kontakt: Robert Granlund, 072-7073365, Andreas Skog, 073-8190863, 

    • Att flippa undervisningen

      andreas skajpar

      Att flippa undervisningen innebär att man aktiverar eleverna innan lektionen, det kan t ex vara att läsa en text eller se på en film - sedan arbetar man tillsammans på lektionen med det som man förut fick som hemuppgift. Jon Bergmann and Aaron Sams var de två pedagogerna som först myntade uttrycket "Flipped classroom" i en intervju i The Journal reder de ut begreppen och berättar också om det internationella internationellt nätverk för pedagoger som arbetar med Flipped Classroom.

      ett program från Skolministeriet om det flippade klassrummet berättar två av de mer kända svenska företrädarna för att flippa undervisningen, Daniel Barker och Karin Brånebäck, om sina erfarenheter. Barker menar att arbetssättet frigör tid i klassrummet. Eleverna ska arbeta aktivt, inte vara passiva lyssnare, och läraren ska finnas till för att hjälpa i deras arbete.

      Läs Karin Brånebäcks nybörjarguide till att flippa sitt klassrum

      Se filmen från Pedagog Stockholm där Daniel berättar hur han gör. Länk

      https://www.youtube.com/watch?v=4VDjmq-hu-U

      Lyssna på Charlotta Karlsson, "Fröken Flipp" berätta om hur hon arbetar med flippad undervisning. Länk


      • Skapa din första filpp


        Det som man vanligtvis förknippar med att flippa undervisningen är att spela in korta filmer som eleverna kan titta på innan lektionen. Det finns naturligtvis många andra metoder så som bloggar, wikis, qr-koder etc. Här ska vi ska testa hur det kan gå till i praktiken att spela in en genomgång med dator eller smartphone.

        Att spela in en lektion behöver inte vara så krånglig som många tror. Det är viktigt att planera noga innan man börjar filma så att man vet vad man vill visa och hur man ska visa detta. Behöver eleverna se den som undervisar, eller räcker det med att filma vad hen gör?  

        Jonathan Thomas-Palmer har listat några viktiga saker att tänka på när du ska spela in en bra flippad video

        1. Om du inte filmar med din mobil, slå av den. Det vore olyckligt om det skulle börja ringa mitt i din inspelning så att du måste börja om. 
        2. Se till att det inte finns andra störande ljud i rummet där du spelar in, en fläkt eller trafikljud från ett öppet fönster kan vara störande för den som tittar även om det inte är något du tänker på när du spelar in. 
        3. Om du befinner dig i ditt klassrum när du spelar in, sätt upp en "Stör ej-skylt" på dörren så ingen kollega stormar in mitt i din inspelning.
        4. Dubbelkolla att du faktiskt slagit på inspelningen på kameran. Det vore väl tråkigt om du var tvungen att göra om allt bara för att du glömt bort att faktiskt slå på kameran.
        5. Om du ska spela in dig själv, kolla i en spegel innan du börjar så att du inte i efterhand upptäcker att du har spillt ketchup på tröjan. 
        6. Tänk på vad som finns i bakgrunden. 
          • Stå inte framför ett fönster, eller en stark lampa så att du bara blir en siluett. Du vill ha ljuskällan bakom kameran riktad mot dig. 
          • Om du lägger in dig själv bild i bild, se till att du är centrerad i bilden, och stå still. I en liten bild kan det bli distraherande om du rör dig för mycket. 
        7. Om du vill lägga till text, använd ett typsnitt utan seriffer, ex Helvetica, se också till att texten är tillräckligt stor så att det är lätt att läsa. Undvik att skriva med endast versaler då det är jobbigare att läsa. Om möjligt, så skugga texten då det då oftast blir tydligare, speciellt om du texten ligger på ett foto. 
        8. Gör inte för långa filmer. Det är svårt att säga exakt hur lång en flippad lektion ska vara, men du får testa dig fram vad som fungerar bäst för din klass. Men regeln är att göra filmen så kort som möjligt. Men för den skull ska du inte prata fortare än vanligt, och ge dig själv och tittaren tid att andas. 

      • Länkar


        Det finns en mängd resurser på nätet som man kan använda sig av om man vill komma igång med att flippa klassrummet.